Ο επιβλητικός αρχηγός… Ο χαρισματικός καλοθοσφαιριστής, ο δυναμικός προπονητής, ο διεθνής, ο καθηγητής, ο Άνθρωπος.. Γιώργος Θυρώτος..

Υπό τις οδηγίες του μετέπειτα μέντορα του, Μιχαλάκη Νικολαϊδη, εντάχθηκε στο δυναμικό της Καλαθοσφαιρικής ΑΕΛ το 1967, σε ηλικία μόλις 13 χρόνων και έμελε να ταυτίσει το όνομα του με τα χρυσά χρόνια της ιστορίας της μπασκετικής ΑΕΛ και της καλαθόσφαιρας γενικότερα! Ο Γιώργος Θυρώτος ως αρχηγός της μπασκετικής ΑΕΛ, την περίοδο 1972 – 1988, καμπή που σήμανε την καθιέρωση της ως Βασίλισσας της Κυπριακής Καλαθόσφαιρας, σημάδεψε με το στίγμα και την προσωπικότητα του την μέχρι τότε αλλά και μετέπειτα πορεία της ομάδας. Ευφυής Play Maker, έξυπνος αμυντικός, αριστοτέχνης στις assist, ο Θυρώτος συγκέντρωνε στο πρόσωπο του όλα τα στοιχεία ηγέτη στο παρκέ! Σε εθνικό επίπεδο, υπήρξε αρχηγός της Εθνικής από τα μέσα της δεκαετίας του 70, μέχρι και την στιγμή που κρέμασε τα παπουτσία για να υπηρετήσει το άθλημα από άλλη θέση.

Είχε την τιμή να φορέσει στο στήθος το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες των Μικρών Κρατών Ευρώπης στο Σαν Μαρίνο το 1985 ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου και υπογράφοντας με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας της Καλαθόσφαιρας.. Έφυγε προδομένος από την καρδιά του, απρόσμενα, την περίοδο που έμελλε να αρχίσει μια από τις πιο λαμπρές περιόδους για την Κυπριακή Καλαθόσφαιρα και την Βασίλισσα, με την κατάκτηση το 2003 του πρώτου και μοναδικού μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκού Τίτλου Κυπριακής Ομάδας, του Regional Challenge Cup! Η πιο λαμπρή περίοδος της ΑΕΛ, της ομάδας που τόσο αγάπησε, υπηρέτησε και τίμησε μέχρι τέλους!

Ακόμα και εάν ο αρχηγός έσβησε τόσο πρόωρα και άδικα, η φανέλα με το νούμερο 15 κοσμεί επιβλητικά το Κλειστό, στοιχειώνοντας μνήμες και θύμησες ασπόνδων μπασκετικών εχθρών και φίλων και θυμίζοντας στον καθένα την ιστορία και το βάρος που φέρει στους ώμους του υπηρετώντας το ιστορικότερο σωματείο στο χώρο της καλαθόσφαιρας… Η μνήμη του έγινε σύνθημα που σιγοτραγουδάτε με ρυθμό κάθε φορά που η ομάδα υψώνει ανάστημα, κατακτά, επιβάλλεται… Κάθε φορά που η πόλη παίρνει παλμό ανταποκρινόμενη στα καλέσματα της ομάδας που οξυγονώνει τα αθλητικά της δρώμενα παρέχοντας τους κύρος και αναγνώριση!

Design & Developed by
Digital Experts